dilluns, 16 de febrer del 2009

La ola, es possible...?




És possible tornar a un regim absolutista?,

Aquest cap de setmana he vist aquesta gran pel·lícula, que ja forma part de les meves preferides. Ens ve a ensenyar com "si és possible" tornar a temps mes foscos del nostre passat, com en un clima de crisi economica, social i política s’acentua el proteccionisme, el nacionalisme y la unió, però alhora, l'exclusió, discriminació i la xenofòbia, ja sigui per motius racials, sexe, o en aquest cas per la pertinença o no a un grup.

Aquest es l’argument per obrir boca: A l’Alemanya d’avui en dia durant un projecte setmanal, un professor ensenya als estudiants de la seva classe el tema de l’autocracia com forma de govern. Els estudiants es mostren escèptics davant la idea que pogués tornar una dictadura com la del tercer reich i que ja no hi ha perill que el nacionalisme torni a fer-se amb el poder. El professor decideix començar un experiment amb els seus alumnes per a demostrar el fàcil que és manipular a les masses.....

Sens dubte una gran pelicula, amb un tema molt interessant que ens fa pensar que temps passats no van ser millors, però que per ser passats no hem d'oblidar-los ni tampoc no tenir-los en compte, mes bé tot el contrari. Espero que us agradi



8 comentaris:

Gurb. ha dit...

No se fins a quin punt la peli no és un poc exagerada en el ritme però em va agradar molt per la història i el missatge i fins i tot com a docent em vaig plantejar el meu paper davant la peli.
No crec que cap de nosaltres pugui dir, pensant un poc, que hauria fet a l'Alemanya Nazi amb total seguretat. Està clara la nostra opinió, esperc, en l'actualitat però la peli encerta en mostrar, des del meu punt de vista, la visió, el per que els alumnes s'hi volen apunta al grup... i trob que és una de les claus de la peli i fins i tot de la història del planeta en els darrerts 100 anys...

Douglas ha dit...

La veritat, es que igual si que es una mica exagerada, pero es la forma de fer-nos veure les coses mes clares, Ademes ens ensenya que caulsevol tipus de regim autoritari i absolutista pot ser dolent per diferents motius i no solament un regim com els nazis (que tb)

lisebe ha dit...

Ei !! Douglas vinc per saludar-te, he tingut massa treball, i no he pogut visitar-vos.

De la película que parles no la he vist, no puc opinar , però sí puc dir-te que aquest tipos de películes no son las que m'agraden veure, potser sigui perque, amb la vida diaria ja tinc suficient de realitats.

Potser per el que esteu parlant tant tu com en Gurb estem aprop de viure una segina onada de viure la mateixa historia, no ho sé.

Però si pensem una mica, la historia sempre es repeteix vulguem o no, això si que está clar, oi??

Petonsssss

Douglas ha dit...

Pues si Lisebe ja saps que l'esser huma es l'unic que ensopega dues vegades amb la mateixa pedra.
Si que es veritat que a vegades necessitam que el cinema en comptes de recordar-nos la crua realitat, en la faci oblidar, encara que sigui per un parell d'hores, aixo es el que fa al cinema tan maravellos.

Kuroi Neko ha dit...

Lisebe, no estic d'acord, la història no sempre es repeteix. Perquè de fet, les circumstàncies mai seran exactament iguals perquè pugui tornar a passar exactament el mateix.

La història ens pot servir (i ha de servir) per ensenyar-nos a no cometre segons quins errors del passat, això sí que és cert.

Pel que fa a la pel·lícula, jo crec que el professor no planejava cap experiment, només volia mostrar els signes propis d'una autocràcia als seus alumnes i una manera gràfica de fer-ho és com ho va fer ell. Però jo crec que ni de lluny s'imaginava que anessin a passar totes aquelles coses ni que acabessin d'aquella manera.

Douglas ha dit...

Aquest experiment te 2 precedents reals, el primer a California al 1967 i el segon mes recent a Florida al 2006.

1-) La Tercera Ola fue el nombre que el profesor de historia Ron Jones dio a una recreación experimental de la Alemania Nazi que él mismo dirigió con alumnos de secundaria (preparatoria en algunos países).

El experimento se llevó a cabo en el Cubberley High School, un colegio de Palo Alto, California, durante una semana de 1967. Jones, al no poder explicar a sus alumnos por qué los ciudadanos alemanes (especialmente los no judíos) permitieron que el Partido Nazi exterminara a millones de judíos y otros llamados "indeseables", decidió mostrárselo. Jones escribe que comenzó con cosas simples, como la disciplina en el salón de clases, y que logró convertir a su clase de historia en un grupo con un gran sentido de propósito.

Jones llamó al movimiento "La Tercera Ola", debido a la noción popular de que la tercera de una serie de olas en el mar es siempre la más fuerte, y afirmó que sus miembros revolucionarían al mundo.

Al parecer, el experimento cobró vida propia, con alumnos de toda la escuela uniéndose a él. Jones escribió que se preocupó acerca del resultado del ejercicio antes de detenerlo diciendo que el movimiento tenía un líder mundial, y luego mostrando una película de éste: Adolf Hitler

2) - http://www.clickorlando.com/news/8345157/detail.html

Fons Wikipedia.

lisebe ha dit...

Douglas passat per el meu bloc que has de recollir un premio.

Petonets

Anònim ha dit...

zelo intiresno, hvala